Back to Top

De Hond

Er is een groot verscheidenheid in hondenrassen en daardoor ook in verschillende vachten. Terwijl juist vroeger de wolf, de voorouder van alle hondenrassen, zichzelf met het schuren aan boomstronken bevrijdde van zijn winterjas en zichzelf daardoor prima kon redden gaat dit helaas al lang niet meer op voor onze gedomesticeerde huishond.

De mens heeft in de loop van de tijd voor ieder doel een ras ontwikkeld met als gevolg ook andere vachttypes. Deze vachten hebben ieder weer een andere vachtverzorging nodig!

Type haar

Vachtonderhoud in de salon

Hoe vaak?

Kort of gladhaar

Losse, dode haren verwijderen door borstelen en wassen.

Eigenaar: In ruiperiode dagelijks borstelen. Daarna van de vacht afblijven om overbeborsteling, met als gevolg ‘het altijd verharen’ te voorkomen.

2-6 maal per jaar

Stokhaar
(dubbele vacht met onderwol)

Klitvorming voorkomen door loszittende, dode onderwol uit te borstelen, te kammen en te wassen. Modeleren van het ras, zoals o.a. bevedering aan voorpoten, broek, buik en borstlijn bijwerken naar wens en mogelijkheid.

2-6 maal per jaar

Langhaar en krul/pluishaar

Doorkambaar maken, klitvrij maken, inkorten van de vacht. Wassen en modeleren naar wens en mogelijkheid van de vacht.

4-8 maal per jaar

Ruwhaar

Plukken of “strippen” van de dekvacht.

2-4 maal per jaar

 

GEZONDHEID EN HYGIËNE

Naast deze behandelingen wordt uw hond altijd gecontroleerd op nagels, gebit, oren, ogen en huid.

Nagels die te lang zijn, worden geknipt en/of gedremeld. Oren en ogen worden schoongemaakt met de daarvoor ontwikkelde cleaners. Bij overmatig veel tandsteen en/of ontstoken tandvlees wordt u daar op gewezen. Dit geldt ook bij het aanwezig zijn van parasieten of een abnormale toestand van huid of vacht.

PUP 

Uw pup is welkom om te komen snuffelen in de salon. Wacht hier niet te lang mee. Juist de eerste weken zijn van groot belang voor de socialisatie (tot ongeveer 16 weken) Na de 2de enting (rond 15 weken) is uw dier volledig beschermt door vaccinatie. Het behandelen van een pup, denk aan een langharig ras, bijvoorbeeld de shih-tzu en de maltezer, zal vaak rond deze 15-16 week al nodig zijn. Soms alleen het hoofd en de voeten, soms is een complete behandeling al gewenst. Alles in overleg met u.

De vacht is geen dood aanhangsel, hij is levend. De vacht kent periodes van rust en activiteit, van groeien en afsterven. Een cyclus!” – Rita Pouw